2014/005 - Okul masrafları vergiden düşülür mü ?


2014/005 - Okul masrafları vergiden düşülür mü ?

Bu hafta başı itibariyle okullar kısmen açıldı ve önümüzdeki haftada da geneli açılacak.

Müşavirliğimize, Bu dönemlerde eğitim öğretim masraflarının vergiden düşülüp düşülmediği konusu hakkında sorular geliyor.  

Gerçek kişi mükellefler kendileri, eşleri ve çocukları için yaptıkları eğitim ve sağlık harcamalarını Gelir Vergisi beyannamesinden indirim konusu yapabilir.

Bunun için kanunda bazı şartlar belirlenmiş.

-          Öncelikle harcamanın beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması gerekiyor.

-          Yine harcamanın Türkiye’de yapılması

-          ve Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi de şart.

-          Bu indirimden sadece ticari, mesleki ve zirai kazanç mükellefleri değil, menkul, gayrimenkul ve değer artış kazancı beyan eden mükellefler yani beyanname veren bütün Gelir Vergisi mükellefleri faydalanabilir.

-          Tek bir işverene bağlı olarak çalışan ücretliler Gelir Vergisi beyannamesi vermediğinden bu indirim imkânından faydalanamaz.

Eğitim harcaması dendiğinde:

Eğitim ve öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler, servis ücretleri, kurs ücretleri, her türlü kitap (ders kitabı, hikâye, roman, bilimsel eser) ve kırtasiye alımlarının tamamı bu kapsamda değerlendiriliyor. Mükelleflerin çocukları için bu ve buna benzer alanlarda yaptıkları harcamaları beyanname üzerinden indirebilmeleri mümkün.

Birlikte oturulan eşin, önceki evliliğinden olan ve velayeti üzerinde bulunan küçük çocuklar için ödenen eğitim harcamaları da indirime dahil. Maliye “küçük çocuk” tabirinden, 18 yaşını doldurmamış ve mükellef tarafından, bakmakla yükümlü olunan (nafaka verilmek suretiyle bakılanlar dâhil) kişilerin anlaşılması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda indirim imkânının, ilköğretim ve öncesi öğrenciler için kullanılabileceği gerçeği ortaya çıkıyor. Üniversite okuyan çocuklar bu yaşı geçmiş olacağından onlar için yapılan eğitim harcamalarının beyanname üzerinden indirilmesi mümkün değil. Zaten gerek devlet gerekse de vakıf üniversiteleri Kurumlar Vergisi’nden muaf olduğu için, yapılan ödemeler karşılığı verdikleri makbuzlarla indirimi tevsik etmek mümkün değil. Öte yandan ortaöğrenim de olsa yurtdışındaki bir okula gönderilen çocuklar için de yapılan harcamalar Gelir Vergisi beyannamesinden indirilemez.  


1384 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Bize Ulaşın


Kısıklı Mahallesi Bosna Bulvarı Çamlıca Ulusoy Plaza No: 25/6 Üsküdar / İstanbul

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız