2020/043 Koronavirüs Nedeniyle Çalışma Hayatında Yeni Düzenlemeler Yapıldı.


2020/043 Koronavirüs Nedeniyle Çalışma Hayatında Yeni Düzenlemeler Yapıldı.

17/4/2020 tarihli 31102  sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd -19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre;

1- 15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında İş sözleşmesi feshedilen  ve  aynı  Kanunun  diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile  işverenler  tarafından  ücretsiz  izne  ayrılan  ve  kısa  çalışma ödeneğinden  yararlanamayan  işçilere  günlük  39,24 TL,  aylık 1.177,2 TL nakdi ücret desteği verilecektir.

 -   17/4/2020 tarihi itibariyle iş akdi devam etmekte olup, işveren tarafından ücretsiz izne ayrılmış olan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler

-   Veya 15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler

-  Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin 
fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır ve ödenen nakdi ücret desteği ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

- Bu madde kapsamında nakdi ücret desteğinden yararlananlardan 5510 sayılı Kanuna göre

genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına
girmeyenler, aynı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel
sağlık sigortalısı sayılırlar ve genel sağlık sigortasına ilişkin primleri Fondan karşılanır.

2- Kısa  çalışma  ödeneği  başvuruları  için,  uygunluk  tespitinin tamamlanması   beklenmeksizin,   kısa   çalışma   ödemesi gerçekleştirilecektir.

-  Ancak İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.
 

 3- 17/4/2020  tarihinden  17/7/2020  tarihine  kadar ahlak  ve  iyi  niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından işçi çıkışı yapılamayacak.

 - Ancak işveren bu dönemde, işçisini ücretsiz izne ayırabilecek ve bu durum işçi tarafından geçerli nedene dayalı fesih hali sayılmayacaktır.

-Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.

-Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.

4-
Sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verilebilir, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemez. Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketler hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz. Bu fıkrada belirtilen süreyi üç ay uzatmaya ve kısaltmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.

- Diğer düzenlemeleri içeren kanun metni ektedir.


1163 kişi tarafından görüntülenmiştir.

Bize Ulaşın


Kısıklı Mahallesi Bosna Bulvarı Çamlıca Ulusoy Plaza No: 25/6 Üsküdar / İstanbul

Whatsapp'tan mesaj yazmak için tıklayınız